Persoane interesate

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Legenda cutremurelor

A existat odată, demult, acum două zile, dacă nu mă înşeală amintirile, un balaur ce lucra la departamentul gândirii şi comportamentul balaurilor. Trebuie să declar, că în lumea lor, regulile erau foarte stricte. De exemplu, toţi balaurii trebuie să se învârtă în timp ce se deplasează sau să fie extrem de înfricoşători faţă cu oamenii.
Până acum totul normal, însă ceea ce nu ştiţi, este că balaurul nostru ameţeşte când se-nvârteşte, foarte uşor şi de multe ori, mai multe sate au fost îngropate în prânzul său.
Păi, aţi putea să vă-ntrebaţi cum de căpcăunul nostru lucrează la acest departament când însuşi el are probleme. Aici vă pot oferi o explicaţie. Vedeţi voi, balaurului nostru îi place să danseze step. De aceea ceilalţi au considerat că ar fi o problemă mult mai mare pentru oameni, decât să îi sperie.
De aceea există cutremure, personajul nostru cel undeva, dansează step.

- Nu, nu aşa trebuie grăită o astfel de poveste! Habar n-ai de nimic!
Uite, să-ţi spun eu cum se compune-spune o poveste.


A existat odată, demult, acum două zile, dacă nu mă înşeală amintirile, un dinozaur ce lucra la departamentul gândirii şi comportamentului de balaur. Trebuie să declar, pentru forul tutelar – interstelar, foooooarte protocolar, că în lumea lor, a balaurilor, regulile erau foarte stricte, de aceea nu există delicte. De exemplu, toţi balaurii trebuie să se învârtă în timp ce se deplasează, nu doar de Bobotează şi nu contează că bulversează circulaţia stârnind agitaţia sau să fie extrem de înfricoşători ambasadori în faţa oamenilor.
Până acum totul pare normal, însă ceea ce nu ştiţi, este că balaurul nostru ameţeşte când se-nvârteşte, foarte uşor şi de multe ori, câteva sate au fost îngropate în prânzurile personale şi abandonate pân’ au fost curăţate.
Păi, aţi putea să vă-ntrebaţi cum de căpcăunul nostru lucrează la acest departament când el însuşi are probleme, cu carul sau abecedarul?! Hm!! Aici vă pot oferi o explicaţie. Vedeţi voi, balaurului nostru, sfârlează, îi place să danseze step. Când? Oricând! Extraordinar de mult, stârnind tumult, mai ales la un adult, extraordinar de cald, mai ceva ca un herald.
Ceilalţi, vicleni, au considerat, ba chiar au demonstrat că ar fi adecvat de îndurat pentru concetăţeni, scosul din pepeni, mai bine decât clasicul speriat.

De aceea există cutremure, acestea-s lucruri sigure, undeva, personajul nostru cel amuzant, manierat şi neajutorat, dansează stepul antrenant, necenzurat ...

Dar nu vă speriaţi sunt doar cele mititele, când tremuri de râs, niciodată de plâns, nu cutremure adevărate, nici măcar inventate spre spaima spiriduşilor şi a păpuşilor.

2 comentarii:

Doru Emanuel spunea...

Dorulet, cea de a doua varianta, eclatanta, rimata si ritmata, imi pare mult mai captivanta! Deci, cutremurul se naste, poate candva de Paste, iar dinozaurul cel dur danseaza step mai abitir ca Raj Kapoor (daca numele nu-ti e cunoscut, intreb-o pe mama, caci cu filmele lui a petrecut!).
Cu prietenie, Emil Iliescu

Doru Emanuel spunea...

Faina legenda. E stilul tau, marca de autor. O singura parere; daca ai putea sa legi de altceva finalul si denumirea, caci un cutremur e ceva dramatic, adeseori tragic. E pacat de pasul saltaret si inspirat, sa te legi de un eveniment care marcheaza negativ pe oricine il traieste. Nu mi-o lua in nume de rau, eu asa am perceput.
G.

About Me

Fotografia mea
Cărţi publicate: "Muguri", antologie - 2006, Cluj-Napoca "Gesturi fireşti" - 2007, volum de proză, Iaşi "Poveştile de la Bojdeucă" - 2008, proză, Iaşi "Plictiseală si propuneri" - 2004, Cluj "Poveşti, povestiri, poezii" - 2005, Cluj "Mici poveşti pentru pitici" – 2006, Cluj, "Aripi pe cerul poeziei" - 2008, Giurgiu. Ana Basis, poezie, Brasov - 2008. Apariţii în: Revista literară „Oglinda literară”, revista literară „Visul”, revista „Agero”, „Universul copiilor”, revista „Muguri”, presa locală şi străinătate, mai ales în Franţa şi Canada.

Vitrina cu trofee